BALKANDJI / БАЛКАНДЖИ

Групата е създадена през 1999 година от Кирил Янев, учещ в НПМГ в София и Николай Баровски от Първа английска гимназия, също в София, които откриват съвпадение в идеите си за стиловата насока на музиката, която искат да правят, а именно симбиоза межу основите на рока и метъла, подплатени с елементи от българската народна музика, като за целта се предвижда и интегрирането на автентични български музикални инстументи. Момчетата се ориентират изцяло към авторско творчесто, без заемки от съществуващи народни песни. Същинската музикална история на Балканджи започва с песента „Аз тебе, либе, съм залюбил“, демо версията на която е записана в домашни условия. Песента е резултат от съвместната работа на групата с българския поет Константин Николов, който ги моли да напишат музика по негово стихотворение. С нея групата взима участие в конкурс на радио „Хоризонт“ през ранната 2000 година, наречен „Пролет 2000“. В студиото на националното радио е направен и професионален студиен запис на песента. Същата година Балканджи написват песните „Вятърът“ и „Старият призрак“, с които десетгодишната сестра на Кирил Янев участва в конкурса „Парад на детската песен“. Песните печелят безапелационно първото и второто място.

След присъединяването на Александър Стоянов (барабани) и Владимир Левиев (бас китара) групата започва усилена творческа работа и записва редица демо песни, като междувременно намира време за повторно участие в конкурса на „Хоризонт“ „Пролет 2001“ с песента „Крали Марко“, която отново печели първото място. Парчето става част и от дебютния албум на Балканджи „Пробуждане“, появил се през същата година. Друга песен от албума, „Към таз земя“, печели поредното признание за групата – второ място в конкурса „Моята причина да остана в България“.

Малко след присъединяването на оперната певица Инна Занфирова, демо записите по първия албум са окончателно завършени. По същото време Александър Стоянов и Владимир Левиев заминават да следват в чужбина. На тяхно място се присъединяват Николай Трайков (барабани) и Христо Пашов (бас китара), както и акустичният китарист Спас Димитров. С новите попълнения Балканджи изнася своя първи концерт на 29 ноември 2001.

Следва появата на дебютния албум, наречен „Пробуждане“, който е записан, продуциран и издаден лично от Кирил Янев и Николай Баровски, тъй като по това време музикалните компании в страната не проявяват никакъв интерес към подобна музика. Албумът се разпространява и в чужбина. Балканджи се превръща в една от редовните групи в музикалните ъндърграунд клубове в София „О! Шипка“ и „Мишената“, а към състава се присъединява перкусионистът Калин Христов.

През 2003 групата записва песента „Ой, мари Яно“, която е включена в компилацията „О! Шипка“. Към парчето е направен и клип, дело на басиста Владимир Левиев.

През 2004 година излиза макси сингълът на Балканджи „Звездица“, съдържащ едноименната новозаписана песен, предвидена за втория студиен албум, както и лайф изпълнение на първото парче на групата „Аз тебе, либе, съм залюбил“ заедно с още три инструментала.

На 8 декември 2008 година официално излиза вторият албум на групата наименован „ЗМЕЙ“. Албумът е концептуален, разказва една обща история и съдържа 11 свързани песни, както и един бонус трак.